I KONSTENS
PERIFERI

En fusion av kroppsmålning, acroyoga, fotografi ...
och pandemi!

KROPPSMÅLNING
Kroppsmålning är ett tillfälligt konstverk, en möjlighet till att uttrycka något med hjälp av mötet mellan målning och kropp. Uttrycksformen har en gedigen historia och en internationell nutida scen.

Tyvärr har den scenen drabbats hårt av covid-19. Det här är en konstart som inte går att utföra med social distans. Men i små kluster har det nära samarbetet kunnat fortsätta. Carolina Claesson och Linda Gartman är två kroppsmålare i Göteborg som länge arbetat tätt ihop både med kommersiella uppdrag och fria konstnärliga projekt.

-Att få måla på människor som använder sina kroppar för att uttrycka sig, som dansare, modeller och akrobater skapar en extra dynamik. Det blir verkligen ett kreativt samarbete mellan oss som målar och den eller de vi målar på. Sen innefattar våra projekt ofta också en fotograf vilket breddar samarbetet ytterligare och gör slutresultatet ännu mer oförutsägbart.

– vilket är precis vad vi önskar! säger Carolina.

Sedan urminnes tider har människan dekorerat kroppen. Vi ser det i permanenta såväl som tillfälliga former av utsmyckningar såsom piercings, tatueringar och pärlprydda frisyrer liksom målningar på ansikte och kropp i lera, aska och naturpigment.

Men vad definierar egentligen kroppsmålning?

-Kroppsmålning är en utsmyckning av kroppen där man målar eller genom andra tekniker låter kroppen agera som målarduk. Det kan vara för olika syften, så som att berätta en historia, inspirera till fantasi och kan också användas i reklam- och marknadsföringssyfte. En kroppsmålning kan också skapas som en hyllning. Att visa fram en gravidmage eller för att förstärka en symbios mellan två kroppar, säger Linda. Hon fortsätter:

-Tatueringar är ju också utsmyckning av huden men med den stora skillnaden att tatueringar är permanenta och kroppsmålning är tillfällig. Just den tillfälliga existensen är ju det som är charmen av denna konstform för då kan man experimentera på ett helt annat sätt.

Kropps- och ansiktsmålning har och används fortfarande i många kulturer under ceremonier och både Carolina och Linda arbetade, innan corona stängde ner Sverige, mycket med ansiktsmålning för barn och ibland vuxna i samband med olika event. I Sverige ser vi det ännu inte så ofta i marknadsförings-syfte under mässor eller som en alternativ sponsoryta, vilket är allt mer vanligt i övriga Europa och Amerika.

I Lindas och Carolinas senaste projekt ville de prova att vara ännu mer spontana än vanligt och hade ingen skiss utan bara en vag vision om vad de ville lyfta fram. Den visionen kombinerades med acroduon Linda Ahlgrens och Milla Floryds kroppsuttryck och fotograf Mehdipixels val av ljussättning och perspektiv.

-Det gav en edge till projektet där vi kunde surfa på den kreativa vågen hela vägen. Att ingå i kreativa kluster är så roligt och givande avslutar Carolina.

Bild: Acroduon Milla Floryd t.v & Linda Ahlgren . Målad av Carolina Claesson & Linda Gartman. Foto: Mehdipixel

ARCOYOGA

Acroyoga är en inkännande praktik där närvaro och tillit är grundstenarna. Det är otroligt lekfullt och samtidigt välgörande att släppa taget om allt annat för att vara i symbios med en annan människa. Kommunikationen sker utan ord. Två kroppar blir till en.

Acroduon Linda Ahlgren (överst) och Milla Floryd (nederst) i positionen ”Kompassen”.Målad av Carolina Claesson och Linda Gartman. Foto: Mehdipixel

Som acroduo skapar man tillsammans både rörelse och form. Närheten och beröringen i träningen ger en känsla av att vara omhändertagen och bli sedd på ett djupare plan. Att vara hållen. I det här projektet skapades både formen och uttrycket i stunden, alla tre konstformer vävdes samman i en synkroni-serad skapandeprocess som alla förstärkte varandra.

Kompass-positionen symboliserar hur andra människor kan vara våra vägvisare och hur vi stärks, både av att lyfta andra, och vara den som flyger.

Den andra positionen står för tryggheten som en annan människas beröring kan ge. Hur skönt det kan vara att få vila hos en annan människa och också hur närhet gör det så mycket enklare att vara den som står stark och stadig.

Glädje och kreativitet var ledorden i projektet, där alla deltagande konstnärers vision var att lyfta fram och betona vikten av tillit och närhet. Tillsammans.

FOTOGRAFI

Fotografiet är det som förevigar den tillfälliga kroppsmålningen och acroyogapositionen. Innan fotograferingen samlades ett teamet och alla delade sina idéer om möjliga positioner, kroppsuttryck och konstellationer samt ljussättning och perspektiv.

En stor utmaning var att kombinera akrobatik och kroppsmålning där det förstnämnda innebär att modellerna håller en specifik kroppsposition en längre stund medan kroppsmålningen i sig är ett tidskrävande moment.

Bild: Acroduon Milla Floryd t.v & Linda Ahlgren uppochned. Målad av Carolina Claesson & Linda Gartman. Foto: Mehdipixel

Fotografering

Ljuset bestod av två blixtar, nyckelbelysning och fyllnings-belysning, båda utrustade med softbox. För att få modellerna att hamna i fokus i bilden skapade Mehdi en mörk bakgrund med hjälp av blixtar vilket var utmanande att uppnå på grund av trångt utrymme. Mehdi ville också ta inzoomade bilder (med största möjliga brännvidd), något som är vanligt i porträtt, men på grund av trångt utrymme fick han anstränga sig för att hitta rätt perspektiv så att modellerna, ljuset och bakgrunden skulle fungera bra tillsammans. Arbetet med fotograferingens alla delar var dock både underhållande, lärorikt och värt sin tid, och samtliga blev mycket nöjda med slutresultatet.

Redigering

Mehdi använde Photoshop för redigeringen. Redigerings-processen var den mest tidskrävande delen. Carolina och Linda hade många bra idéer och deras färdigheter i Photoshop kombinerat med ett fantastiskt teamarbete mellan de tre hjälpte till för att uppnå tillfredsställande resultat.

Participant in Social Media
Subscribe to new posts

Please feel free to subscribe! (No ad! ever!)

If you are interested in a specific genre, you can select from the list, or you can select to receive emails about "All posts"

Lists*

Loading